Angst

At føle angst er en af kroppens naturlige mekanismer, der skal hjælpe os med at overleve, når der er noget der er farligt. Det er en grundlæggende sund funktion.


Forskellige faktorer kan gøre at du har et forhøjet angstberedskab som gør at du kommer hurtigere i arousal end andre. Nogle tager tingene som de kommer. Andre bekymrer sig. Det er de færreste der er så bevidste, at de selv har valgt de følelser de har.


Når først angsten er begyndt at plage dig, stopper den ikke af sig selv. Der skal noget aktivt til at stoppe den. Og det er dig.

At arbejde med angst, betyder at du skal lære dine tanker at kende og være på forkant så du kan lære at styre dem. Ellers styrer de dig.

Stress

Vi kan alle sammen tåle stress. I afmålte perioder og med pauser imellem til at restituerer.
Allerede fra små skal vi kunne lære at skynde os, hvis vi skal nå bussen med børnehaven på tur. Det kan vi godt tåle. Vi kan også godt tåle at være pressede op til en eksamen. Eller hvis vi har en deadline på job som gør at vi skal “overpræstere”. Det er bare vigtigt, at vi også har perioder hvor vi “underpræsterer”. Det er ofte der filmen knækker.


I dag er der mange der HELE TIDEN præsterer mere end de kan.

Det kan ingen tåle i længden.

Depression

Flere og flere bliver ramt af depression. Når du er deprimerer har du en følelse af at være ked af det, det meste af tiden. Som om livet ikke giver mening. Måske har du også selvmordstanker. Livet føles svært og uoverskueligt.


Når du er deprimeret, over en længere periode, har du brug for hjælp.

Ubehandlet depression kan udvikle sig til at du kommer til at lide af gentagne depressioner. Hvis du har været stressramt, skal du være særlig opmærksom på, om du udvikler depression. Det er vigtigt for din behandling, hvad der kom først.

I dag kaldes depression en folkesygdom og rammer cirka 150.000 danskere om året.
Mange behandles kun medicinsk. Men det er vigtigt, at finde ud af årsagen til depressionen, for at du ikke ryger ned igen.

Overgreb

Det er aldrig din skyld, hvis du har været udsat for seksuel krænkelse eller voldtægt.

Der er langt flere overgreb der finder sted, end man ved. Det er kun en brøkdel der bliver anmeldt eller bare talt om.


Overgreb er ofte forbundet med skyld og skam eller frygt for at blive dømt af andre. Gennemsnitligt går det 7 år fra et overgreb til ofret taler om det. Det siger noget om hvor svært det er. Og hvor vigtigt det er, at skabe større åbenhed om det.


Seksuel krænkelse er stadig forbundet med stor tabu.

Skilsmisse
Der er næsten altid en, der er mere ked at det ved en skilemisse, end den anden. Uanset om det er dig eller din partner der har truffet beslutningen, så er det godt at komme videre så godt som muligt. For dig. Og særligt også hvis der er børn i forholdet. Dit fremtidige liv starter nu. Det er en god ide at kigge på dig selv og finde ud af hvilken udgave af dig, du nu vil være. Du kan både være ramt af sorg og af lettelse. Der er mange følelser der kan være modsatrettede i en skilsmisse.
Det kan være klogt at få hjælp i parterapi eller individuel terapi selv om beslutningen om ikke at blive sammen er taget.

Mange kommer i parterapi når de er i tvivl og har brug for at undersøge det sidste inden beslutningen skal tages. Hvis du er i tvivl, så book en tid.

Tvivl er giftigt i et parforhold. Det kan let sprede sig til mere, hvis det får fokus. Hvis du har brug for at blive afklaret, så book en tid. Hellere før end siden. Jo længere tid du er i tvivl, jo sværere kan det være at rette op igen. Ofte er det misforståelser og manglende kommunikation, der er årsagen til tvivlen.

Utroskab

For de fleste er utroskab et kæmpe svigt og tillidsbrud. Uanset om det er dig der er utro eller dig utroskaben bliver begået imod, kan det være svært at finde de rigtige personer, at tale med det om. Du kan komme til at gå med det selv og med alle de følelser, det bringer med sig.

Det er nogle gange muligt at komme igennem utroskab sammen. Uden at bryde hele familien op. Og nogle gange er det helt umuligt.


Der er ikke et, rigtigt eller forkert, når det handler om hvad der skal gøres. Det handler om Jer. Om I kan mødes i noget, begge synes er værd at give en chance mere. Det er mit job som parterapeut, at skabe det rum der skal til, for at I kan undersøge det. Og hjælpe Jer med at forstå hinanden.
Kommunikation eller manglende kommunikation, er ofte en del af problematikken.
Hvis I skal blive sammen, er min ambition at det skal være bedre end før. 

Svigt

Svigt kan være mange ting. Du kan føle dig svigtet, når nogen har ført dig bag lyset. Det kan blandt andet være at du er blevet lovet noget, som ikke er blevet holdt.
Svigt ses ofte i relationer, hvor den ene har en afhængighedsproblematik. Det kan være alkohol, stoffer, shopping eller sex. Hvis din partner, søn, veninde har lovet at lade være men falder i, igen og igen.

Svigt kan også være at du er blevet lovet en stilling og ikke får den. Selv om du har gjort alt det, der var aftalen.

Det er almindeligt at føle sig svigtet, når du har givet mere af dig selv end der, hvor din grænse egentlig var. Man kan sige, at du har givet dig mere end hvad du synes var rimeligt. Og så blev du svigtet alligevel. De følelser kan være svære at få på plads selv og det kan være godt at få professionel hjælp.

Lavt selvværd

De fleste kan i perioder komme til at tvivle på sig selv. Det kan være på et bestemt område eller i en bestemt relation. Du kan få tanker som “ er jeg god nok”, “ Mon de andre kan lide mig”, “ var det kun mig der ikke blev hilst på”.


Tanker som “er jeg en god kæreste, mor, medarbejder…..”

Selvværd og selvtillid er to forskellige ting. Du kan sagtens være HELT sikker på at du er skide god til dit job og samtidig være bange for hvad andre tænker om den bil du kører i eller være flov over dit hjem.

Med ganske få ændringer i den måde du tænker på og møder sig selv på, kan du arbejde med at få et bedre selvværd og dermed et bedre liv.

Når du har godt selvværd, lader du dig ikke gå på at så mange småting og det er lettere at være tilfreds med dig selv. HUSK: Den perfekte udgave af dig, er uperfekt.

Traumer
Nogle kan opleve store og voldsomme ting i livet, uden at det sætter sig, til det vi kalder et traume. Andre bliver traumatiserede, af meget mindre ting. Det er ikke din skyld, hvis du har fået et traume. Du har ikke valgt det og det var ikke noget du kunne vælge fra.

Traumer kan bearbejdes.


Uanset hvor voldsomt det føles lige nu, så er du her i livet og der er en dag i morgen som du skal igennem.


Som terapeut har jeg været der sammen med personer der har mistet deres barn eller partner på traumatisk vis. Det kan føles som om alt er slut og der kun er mørke og smerte og sorg tilbage. Dit traume behøver ikke være lige så stort, for at det føles uoverskueligt for dig. Det vigtigste er at tale om det, blive lyttet til og at tage et skridt ad gangen.

Sorg
Du kan sørge over mange forskellige ting. Noget kommer lettere over end andet. Og nogle kommer lettere over end andre.


Det er fair nok at græde over den stilling du ikke fik. Du kommer over det. Det er fair nok for det lille barn, at græde over at du glemte bamsen hos mormor. Han kommer over det.


Når vi mister personer, der står os nært er sorger naturligvis større og tungere at bære. Selv om det er en ældre person du mister, kan sorgen og følelsen af at være alene, være uoverskuelig.
Hvis du mister en partner eller et barn, kan det være du slet ikke har lyst til at leve videre. Det kan føles som om, livet ikke giver mening mere.


Lige der, når det er allersværest, kan en sorgterapeut hjælpe dig. Du skal have lov til at sørge. Det kan man ikke springe over. Men det kan være så svært at være alene om det.

Kommunikation
Jeg ville ønske at kommunikation var et fag i skolen. Det er her alt starter. Det er ofte også her parforholdet slutter, når det ikke virker. Og det er her skænderier bliver til, når vi ikke føler os forstået. Det er her tingene udvikler sig til vold. Og mord. Og krige.

Kommunikation er vigtigt.

Når jeg arbejder med kommunikation, er det både den verbale og den nonverbale.
Alle kender jo nok følelsen af, at være ekskluderet eller tavsheden når der er koldt mellem dig og din partner. Når du spørger “ er der noget i vejen” og svaret er “nej”, men du mærker alt andet.

Når du bliver optaget af, hvad du selv sender ud og påvirker med, er det lettere at blive klog på, hvad det er du gerne vil mødes med og have tilbage.

Parforhold
På det her punkt er vi mennesker stadig totalt naive. Vi mødes, bliver forelskede og tænker at det kommer til at gå SÅ fint, helt af sig selv.


Det gør det meget sjældent. Det bliver svært. For det ER svært at leve med en helt anden skabning, der tænker og føler fuldstændig anderledes end dig selv. For slet ikke at tale om rutiner og hverdag og følelser.


På mange andre områder i livet har vi vejledere. I banken. I fitnesscentret. På jobbet. Vi har snart en coach til det hele. Vi ved godt at det er klogt, hvis vi vil nå vores mål.


Men i parforholdet, der tror vi stadig at vi “burde” kunne klare det selv. Ellers er det en falliterklæring. Og hvis der er brug for parterapi, er det ofte sidste step inden skilsmisse. Det er ærgerligt, at det er sådan. For naturligvis har I brug for hjælp til at få det fantastiske parforhold og familieliv I har ønsket Jer.

Det er muligt. Men for at det skal lykkedes, er du naturligvis nødt til at vide hvad det er du drømmer om og kommunikere det. Parterapi er en indsats og en investering i dig selv og dit liv, uanset om I bliver sammen eller ej.


Seksualitet
Alle mennesker er skabt som seksuelle væsner. Vi har drifter som byder os at forplante os og føre arten videre. Ligesom dyrene. Men for mennesker er der langt flere regler for, hvordan vi må og ikke må opføre os seksuelt. Det er der nødt til at være. Ligesom der er sociale spilleregler i forskellige samfund og lande, så er det ligesådan med seksualiteten, Det kan give nogle indre konflikter, allerede i barndommen eller den spæde ungdom. For eksempel hvis et barn udfører en uskyldig handling, der tolkes som seksuel og det bliver udskammet, så kan det sætte sig til at det som voksen får et problematisk forhold til seksualitet.


I dag er der langt større åbenhed omkring seksualitet og om du har lyst til at identificere dig som han/ hun/ den. Du har lov til at kalde dig lige hvad du vil.


Sex og seksualitet opleves dog stadig som tabuiseret. For at du skal kunne føle dig fri til at være den du er, skal der være nogle der møder dig åbent og fordomsfrit.

Sex er stadig et emne der, for mange, er meget svært at tale om. Både generelt og i parforholdet.

Der er en tendens til at lægge ansvaret for vores tilfredshed ud til partneren. “Hun har ikke lige så meget lyst som jeg”, “han ved ikke, hvordan han skal give mig lyst”, “vi har ikke lyst til de samme ting”, “jeg forsøger at undgå det, fordi det skaber konflikt”.

Du kan lære, hvordan du tager ansvaret for din egen seksualitet og tilfredshed.

  • Manglende lyst
  • Forskellig lyst
  • Traumer
  • Krænkelse / voldtægt
  • Skam
  • Dårlig samvittighed
  • Dårlig kemi
  • Manglende kontakt med dig selv
  • Usikkerhed
  • Smerter ved samleje

.. Og mange flere

Seksuel krænkelse

Antallet af danskere 15-89 år, der har været udsat for seksuelle overgreb mindst en gang er 295.729 i 2018. Det svarer næsten til hver anden københavner. Man regner med, at mellem 5-10% af alle børn oplever at blive udsat for en seksuel krænkelse, inden de fylder 18 år.

Det er altså rigtig mange, der er udsat for incest eller seksuel krænkelse.

Der er langt flere kvinder end mænd, der bliver udsat for incest eller seksuel krænkelse. Dog menes tallet for drenge og mænd at være større, end vi ved.

Begrundelsen for det er, at der er færre drenge og mænd der siger det. Undersøgelser viser at der gennemsnitligt går 7 år fra en seksuel krænkelse, til personen siger det til nogen. For drenge og mænd kan det være endnu sværere at sige end for piger og kvinder. Det opleves som mere pinligt og tabubelagt. Derfor kan tallet reelt være endnu større end statistikken viser.

DET ER ALDRIG DIN SKYLD, HVIS DU HAR VÆRET UDSAT FOR SEKSUEL KRÆNKELSE.

Seksuel krænkelse kan give problemer med både din egen seksualitet og i relation til en partner.

Hos Charlotte kan du tale om det du har behov for. Uanset hvad din problemstilling er, står hun klar til at møde dig uden fordomme og med professionel ekspertise.


Book en samtale via. min online formular

Book en tid